Als jong voetbaltalent wil je natuurlijk maar één ding: het profvoetbal behalen en daar zo succesvol mogelijk in worden. Maar niet iedere speler die bij een profclub speelt heeft de garantie om ook daadwerkelijk het profvoetbal te bereiken. Het kiezen van de juiste club speelt daarin wellicht ook een belangrijke rol.

Sommige profclubs hebben namelijk een bepaald succesformule en hebben veel waardevolle talenten in hun jeugdopleiding. Dit kan het voor andere spelers aantrekkelijker maken om daarop mee te liften.

Meest waardevolle jeugdopleidingen

Statistiekenbureau CIES Football Observatory heeft een interessant overzicht gepubliceerd waarbij ze de clubs met de meest waardevolle jeugdopleidingen hebben samengesteld. Deze data is verzameld o.b.v. geschatte transferwaarde van alle jeugdspelers in hun opleiding.

In de kolom hieronder onder 'all' vind je de totale geschatte marktwaarde van alle spelers. Echter hebben deze spelers niet allemaal een contract. Daarom hebben ze een extra kolom toegevoegd bij 'Owned only'. Daar vind je de totale marktwaarde alle contractspelers. Dit is de top 10 van de wereld:

Dit is de top 5 van Nederland:

De data is verzameld en opgesteld in februari 2023.