De Gemeente Amsterdam en andere grote gemeentes in Nederland gaan nieuwe regels invoeren om commerciële voetbalscholen harder aan te pakken. Volgens de gemeente hebben ze vaak een negatieve impact op voetbalverenigingen omdat ze o.a. trainers zouden wegkapen en hele lage tarieven betalen aan verenigingen voor het huren van velden.

In verhouding tot een training bij een voetbalvereniging zouden voetbalscholen ook veel te hoge tarieven hanteren. Je zou zeggen dat ouders altijd de vrijheid hebben om zelf te beoordelen of iets het geld waard is, of niet. Maar daar denkt de gemeente anders over.

Handel in voetbaldromen

Wethouder Mbarki noemt het "handel in voetbaldromen". "We moeten eerlijk zijn dat een voetbalcarrière niet voor iedereen is weggelegd. Maar we zien wel dat daar mee geadverteerd wordt. Er worden bijna garanties gemaakt dat het gaat lukken, en dat is een handel die we echt moeten stoppen. Het belangrijkste is dat kinderen plezier houden in het voetballen." vertelt hij tegenover de NOS.

Het verkopen van een droom vinden wij inderdaad ook een gevaarlijk punt. Ouders en spelers zijn extreem gevoelig op dit onderwerp en kun je dus makkelijk misleiden met mooie verhalen. Het adverteren van een voetbaldroom vinden wij dan ook een zeer gevaarlijke en misleidende manier om spelers te werven voor je voetbalschool. Maar gelukkig zijn er genoeg voetbalscholen die deze vorm van adverteren niet toepassen.

Waar kan een voetbalshool wel nuttig voor zijn?

  • Verbeteren van individuele kwaliteiten
  • Trainen/spelen op hoger niveau
  • Serieuzere trainingsomgeving
  • Plezier terugkrijgen of stimuleren
  • Netwerk vergroten