Waarschijnlijk heb je het al eens op social media voorbij zien komen of misschien heb je de test zelf al moeten doen. We hebben het over de opvallende krachttest die steeds vaker wordt gebruikt in het profvoetbal, genaamd Biodex.

Biodex is een modern apparaat waarmee je krachtmetingen kunt doen. Met dit apparatuur kun je zeer nauwkeurig de spierkracht en spierfunctie van de quadricep en de hamstring meten. Dit apparaat wordt zoveel bij revalidatie en als blessurepreventie (bijv. tijdens een pre-season) ingezet.

Revalidatie traject

Wanneer een voetballer bijv. zijn voorste kruisband heeft afgescheurd, wil je natuurlijk weten wat voor ontwikkelingen er plaatsvinden in zijn spieren. Het is daarom belangrijk om vóór een operatie te testen over hoeveel kracht iemand beschikt in zijn bovenbenen.

Vervolgens wordt er na de operatie, meestal over een periode van negen maanden, om de drie maanden getest hoeveel je in kracht toeneemt tijdens de revalidatie. Zo krijg je inzichtelijk hoe sterk iemand voor een operatie was, en hoe sterk deze persoon negen maanden na de operatie is.

Voorkomen van blessures

Om de kans op blessures te verkleinen wordt de Biodex krachtmeting ook ingezet om het krachtsverschil te meten tussen je linker- en je rechterbeen. Hiermee kan vroegtijdig worden vastgesteld dat je bijv. blessuregevoelig bent in een specifieke spiergroep. Vervolgens kan hier d.m.v. een persoonlijk trainingsschema gericht op getraind worden.

Zelf je kracht meten?

Niet elke voetbalclub beschikt over modern testapparatuur waarmee de conditie van spelers getest kan worden. Het is daarom belangrijk om ook op een andere manier te kunnen testen. We hebben daarom een uitgebreid e-book gemaakt, genaamd Conditietesten, waarmee je zowel als speler en als trainer de conditie van een spelersgroep kan testen.