Voetbal & supplementen, gaat dat wel samen? In de fitnesswereld wordt er al decennialang volop gebruikt gemaakt van supplementen, maar in het profvoetbal is het inmiddels ook meer dan normaal geworden.

Supplementen dienen puur als aanvulling gebruikt te worden op je voeding en niet als vervanging. Probeer je voedingsstoffen altijd zoveel mogelijk vanuit natuurlijke voeding binnen te krijgen. Desondanks kan het, met name als topsporter, voorkomen dat je tekorten oploopt. De volgende supplementen zouden je dan goed kunnen helpen.

1. Eiwitpoeder

Voordeel: bevordering spierherstel en helpt bij opbouw spiermassa

Eiwitten kun je als supplement gebruiken in de vorm van poeders, repen en kant-en-klare drankjes. De beste eiwitten die je kunt nemen zijn eiwitpoeders van grasgevoerde koeien. Eiwitsupplementen dragen bij aan spierherstel en het opbouwen van spiermassa. Probeer je eiwitten altijd zoveel mogelijk uit natuurlijke bronnen te halen en het pas als supplement te gebruiken als je merkt dat je onvoldoende eiwitten binnenkrijgt via je normale voedingspatroon.

2. Vitamine D3 + K2

Voordeel: bevordert botgezondheid en immuunsysteem

Vanaf september tot en met maart is het verstandig om in Nederland D3 + K2 te suppleren vanwege een tekort aan zonlicht. D3 wordt beter opgenomen in combinatie met K2. Deze vitamines bevorderen je spier, bot en tand gezondheid, immuunsysteem, huidcellen en meer. Enorm belangrijk dus als je het maximale uit je fysiek wilt halen.

3. Cafeïne

Voordeel: beter concentreren

Cafeïne zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren. Je kunt cafeïne o.a. vinden in thee, koffie, guarana en bepaalde energiedranken. Als supplement kun je het beste kiezen voor pure guarana poeder of cafeïne-tabletten/poeder.

4. Magnesium

Voordeel: goede werking van spieren

Magnesium is een belangrijk mineraal omdat het helpt bij veel processen in je lichaam, zoals het goed laten werken van je spieren en zenuwen, en het omzetten van voedsel in energie. Bij tekorten kun je sneller spierkrampen krijgen.

5. Creatine

Voordeel: meer kracht en uithoudingsvermogen

Voor topatleten kan creatine daarom een optie zijn, omdat zij vaak al het maximale uit hun fysiek halen. Echter brengt creatine ook nadelen met zich mee. Omdat het vocht vasthoudt, kun je er wat zwaarder van worden. Dit zal dan ook weer een negatief effect kunnen hebben op je sprintsnelheid. Want hoe zwaarder bent, hoe meer gewicht je moet meeslepen en hoe meer kracht je moet genereren om sneller te kunnen sprinten. Lees in deze blog meer over het gebruik van creatine.