Iedereen heeft lichaamsvet en het is absoluut een essentieel onderdeel van je lichaam, maar in de voetballerij komen we af toen spelers tegen die toch echt té veel vet op hun lichaam hebben zitten. In het profvoetbal wordt er streng gecontroleerd overgewicht en kun je er flinke boetes voor krijgen van de club, maar in het amateurvoetbal wordt daar vrij weinig aandacht aan besteed.

Om beter te kunnen presteren tijdens de trainingen en wedstrijden is belangrijk om over een fit lichaam te beschikken. Kijk maar eens in het profvoetbal.

Spelers als Cristiano Ronaldo zijn al over de 30 jaar oud, maar nog steeds behoorlijk fit. Zijn vetpercentage ligt bijvoorbeeld rond de 8%. Een ideaal vetpercentage van een voetballer, afhankelijk van je positie in het veld, ligt tussen de 8% en 12%.

Voor keepers is dit tussen de 10% en 17% en voor vrouwen tussen de 10% en 18%. Los van het feit dat het hebben van een laag vetpercentage natuurlijk ook zijn nadelen kan hebben, heb je als profvoetballer een laag vetpercentage nodig om maximaal te kunnen presteren.

Minder snel

Hoe meer onnodig vet je op je lichaam hebt zitten, hoe minder snel je kunt sprinten in het veld. Op bijna iedere positie in het veld is het belangrijk om goed en maximaal te kunnen sprinten, dus je prestaties zullen absoluut verbeteren als je een lager vetpercentage hebt.

Dit bericht bekijken op Instagram

“Não deixes aquilo que não podes fazer atrapalhar o que podes fazer”😉

Een bericht gedeeld door Cristiano Ronaldo (@cristiano) op

Minder explosief

Explosiviteit komt veel aan bod in een voetbalwedstrijd. Denk maar eens aan kopduellen, omschakeling (counter aanvallend of verdedigend), reflex als keeper, standaard-situaties en nog veel meer. Je moet explosief kunnen positioneren en springen in dit soort situaties en met onnodig veel lichaamsvet zul je hier veel hinder aan bevinden.

Vetpercentage verlagen?

Zorg dat je goed op je voeding let als je wilt afvallen. Berekenen je dagelijkse caloriebehoefte en zorg dat je daar over een bepaalde periode 5% tot 10% onder zit. Eet dus niet na iedere wedstrijd of training een broodje frikandel speciaal, maar probeer je meer te focussen op een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Daarnaast zul je tijdens de trainingen extra meters moeten maken en misschien extra moeten trainen om de juiste resultaten te kunnen behalen.