Zaakwaarnemers en voetballers kunnen een gouden combinatie zijn. Los van het feit dat zaakwaarnemers over het algemeen een slecht imago hebben gekregen door een aantal geldwolven, mogen de meeste voetballers hun zaakwaarnemer dankbaar zijn voor een hoop zaken. 

Maar wat doet een zaakwaarnemer nou eigenlijk precies? Waarom hebben voetballers een zaakwaarnemer nodig?

Motiveren spelers en helpen ze met doelstellingen

Een goede zaakwaarnemer probeert niet alleen zijn financiële positie en die van de spelers te versterken, maar hij zorgt er ook voor dat een speler zich op de juiste manier ontwikkelt als voetballer. Hij stalt een speler de juiste club, zodat de speler genoeg speelminuten krijgt en zich volop kan focussen op zijn doelstellingen. Goede zaakwaarnemers proberen ook een persoonlijke band met een voetballer te ontwikkelen. Ze zijn geïnteresseerd in het privéleven van de spelen en proberen er voor te zorgen dat de speler zo goed mogelijk in zijn of haar vel zit.

Groot netwerk

Goede zaakwaarnemers hebben een goed netwerk en kennen vaak belangrijke mensen bij de juiste clubs. Hij weet dus precies bij welke clubs hij een speler kan voorstellen en of de club kan voldoen aan de salariseisen van de speler. Echter kunnen spelers (en trainers) tegenwoordig ook zelf hun voetbalnetwerk versterken.

Op Voetballoopbaan.nl kun jij jezelf namelijk aanmelden en een CV aanmaken. Vervolgens kun je andere gebruikers toevoegen aan je persoonlijke netwerk en updates plaatsen op je timelime. Zo is iedereen in je netwerk op de hoogte van de ontwikkelingen in je carrière en kun je aanbiedingen ontvangen vanuit je eigen netwerk.

Embed from Getty Images

Helpen met contracten

Als simpele voetbalspeler weet jij niet precies waar je rekening mee moet houden tijdens het ondertekenen van een contract bij een voetbalclub. Er komen namelijk veel meer zakelijke details bij kijken, dan jij verwacht. Een zaakwaarnemer weet precies waar je op moet letten en daarnaast kent hij de wet- en regelgeving en werkt nauw samen met een juridisch adviseur. Zaakwaarnemer weten tevens het maximale salaris uit een contractonderhandeling te halen. Zo ga jij maximaal verdienen onder de beste voorwaarden.

Hoe kom je in contact met zaakwaarnemers?

Zaakwaarnemers zitten overal en nergens, zowel offline als online. Ze zijn ook niet allemaal even betrouwbaar. Ga dus nooit zomaar met een zaakwaarnemer in zee. Met name op platformen als LinkedIn zitten tal van zaakwaarnemers waar je vrijblijvend mee in contact kan komen. Probeer altijd goed en kritisch te kijken naar een zaakwaarnemer en ga zeker niet zomaar met ze in zee.

Zorg in ieder geval voor dat je altijd een Voetbal-CV paraat hebt en het liefst ook wat beeldmateriaal van hoogtepunten van wedstrijden. Dit is met name voor buitenlandse clubs een zeer belangrijke eis om je in ieder geval een kans te geven.

Gevaarlijke zaakwaarnemers

Let op voor zaakwaarnemers die puur aan hun eigen portemonnee denken. Een groot deel van de zaakwaarnemers hebben geen oprechte intentie om spelers te helpen. Zij willen vaak één ding: geld verdienen, zoveel mogelijk. Wees daarom altijd kritisch. Is hij er om jou te helpen? Besteed hij voldoende tijd en aandacht aan jou? Of is hij er puur om een paar procent van je jaarsalaris te innen en helpt hij je geen stap verder?