Bij iedere transfer van een profvoetballer moet er altijd een medische keuring worden ondergaan. Het is eigenlijk heel simpel. De club koopt een voetballer, vaak voor veel geld, en graag zeker weten dat hij fysiek 100% gezond is. Het zou namelijk zonde van het geld zijn, als er een week na de transfer wordt ontdekt dat de speler nog een aantal maanden moet herstellen van een zware blessure.

De vraag is alleen: waar bestaat een medische keuring precies uit in het voetbal? Wat wordt er allemaal gecontroleerd voordat de voetballer een handtekening mag zetten onder zijn contract? Wij zochten het uit en hebben de belangrijkste checks even op een rijtje gezet.

🎥 MUST SEE! Go behind the scenes on #CR7DAY! @cristiano #CR7JUVE

Een bericht gedeeld door Juventus Football Club (@juventus) op

Blessuregeschiedenis

Allereerst is de speler verplicht om aan te geven welke blessures hij in het verleden heeft gehad, of hij momenteel blessures/pijntjes heeft, of hij medicijnen gebruikt en of hij in het verleden wel eens geopereerd is. Vervolgens wordt het volledige lichaam onderzocht, wordt er een video van het hart gemaakt, de conditie van de longen gecontroleerd en de bloeddruk gemeten. Deze checks moeten worden uitgevoerd in een erkend Sportmedisch adviescentrum.

Overige onderzoeken

Naast de bovenstaande controlepunten moet er een bloedonderzoek worden gedaan, een oogtest, meeting van het vetpercentage, ademgas-analyse, een urinetest en wordt er een extra controle uitgevoerd op spieren en gewrichten die in het verleden last hebben gehad van een blessure. Daarnaast moeten alle spelers iedere twee jaar een verplichte harttest ondergaan.