Ollie Watkins was in het seizoen 2023-2024 dé grote man bij Aston Villa. Met 19 doelpunten en 13 assists was hij de absolute MVP op Villa Park en verzekerde hij Aston Villa van Champions League-deelname in het seizoen 2024-2025. Maar er zijn waarschijnlijk weinig mensen die acht jaar geleden hadden verwacht dat Ollie Watkins op 27-jarige leeftijd zou staan waar hij nu staat.

De Engelse spits groeide op in de jeugdopleiding van League One-club Exeter City waar hij uiteindelijk op achttienjarige leeftijd debuteerde in het eerste elftal. Echter kwam hij maar tot drie officiële competitiewedstrijden in twee seizoenen voordat Exeter City besloot Watkins te verhuren.

National League South

Exeter City verhuurde Watkins in 2015 aan Weston-super-Mare. Deze club speelde destijds in de National League South, oftewel het zesde niveau in Engeland. Watkins wist in een half jaar tijd 10 doelpunten te scoren in 24 wedstrijden. Door deze knappe prestatie besloot Exeter City hem de kans te geven voor het seizoen 2015-2016.

Vanaf dat moment ging de carrière van Ollie Watkins in een stroomversnelling. Alhoewel hij niet direct een basisplek veroverde bij Exeter City, werd de, destijds 21-jarige, spits in het seizoen 2016-2017 wel basisspeler. Hij produceerde 15 goals in 45 wedstrijden en dwong daarmee een transfer van €2 miljoen af naar Premier League-club Brentford.

Bij Brentford speelde hij drie seizoenen voordat Aston Villa hem alweer voor €30 miljoen overnam. In 2021 maakte hij op 25-jarige leeftijd zijn debuut in het nationale elftal van Engeland. Tijdens EURO2024 nam hij voor het eerst officieel deel op een eindtoernooi voor Engeland. In de halve finale scoorde hij in de laatste minuut de winnende goal tegen Nederland.