Is buiten hardlopen beter dan op een loopband?

13-09-2020
trainingsprogramma schema voor voetballers €19,99
voetballoopbaan €69,99 €102,94
€19,99
voetballoopbaan techniek trainen zwakke been afronding dribbels schoten passing balcontrole trainen €19,99
€19,99
€19,99
voetballoopbaan conditie testen isrt uithoudingsvermogen €29,99
checklist wedstrijddag voorbereiden voetbalwedstrijd focus concentratie €2,99
succesfactoren profvoetballer worden hoe voetballoopbaan €0,00

Het is een vraag waar velen mee zitten. Is het functioneler om buiten te gaan hardlopen of op een loopband? Of is het beide hetzelfde? Het antwoord is: nee, het is niet hetzelfde. Zowel mentaal als fysiek is de prestatie die je levert verschillend.

Beide manieren zijn goed voor je conditie, maar er zijn wel verschillen tussen een training op een loopband en buiten hardlopen.

Mentaal

Omdat je op een loopband niet van omgeving verandert, kan het mentaal zwaarder zijn dan buiten hardlopen. Je staart op een loopband sneller naar één plek, waardoor het gauw kan vervelen. Buiten verandert je omgeving continue en kunnen je gedachtes op hele andere dingen gefocust zijn waardoor je het makkelijker kunt volhouden.

 


 

Fysiek

Op een loopband worden er minder spiervezels geactiveerd omdat de loopband je helpt met afzetten. Je hoeft dus iets minder kracht te genereren vanuit je beenspieren, waardoor je het langer vol houdt.

Daarnaast bepaalt een loopband jouw tempo en zul je continue dezelfde inspanning leveren. Als je buiten hardloopt heb je vaak niet door hoe hard je precies loopt en lever je gewoonweg de energie waarvan je denkt dat jij die kunt leveren. (dit kan overigens ook nadelig werken)

Voor- en nadelen

Zowel de loopband als buiten hardlopen hebben zo zijn voor- en nadelen. bij slechte weersomstandigheden zul je namelijk sneller voor een loopband kiezen. Als je jezelf zou verplichten om alleen maar buiten te lopen, zul je sneller een avondje overslaan. Zorg dus dat je een goede balans vindt en houd altijd beide opties open.


Wil jij jezelf als voetballer verbeteren op het gebied van snelheid, techniek, duelkracht, voeding en meer? Dan kunnen onze trainingsprogramma’s of persoonlijke trainings- en voedingsschema’s op maat jou naar een hoger niveau tillen.

gavin manders voetballoopbaan

Poll

Haal jij voor jouw gevoel het maximale uit je talent?
Ja Nee
Ja: 3019 stemmen Nee: 4358 stemmen