Hoe kan ik effectief aankomen gedurende het seizoen?

14-01-2022
€15,95 €19,95
€77,95 €122,84
€19,95
€19,95
€19,95
€19,95
€29,95
€19,95
€19,95
€2,95
€0,00

Waar de meeste mensen over het algemeen graag gewicht willen verliezen, kan het voor voetballers in sommige gevallen juist effectief zijn om in gewicht aan te komen. We hebben het in dit geval specifiek over het aankomen in spiermassa.

Als voetballer wil je puur alleen in spiermassa aankomen. Aan vetmassa heb je in principe niks. Al het gewicht dat je aankomt, wil je namelijk effectief kunnen toepassen tijdens een wedstrijd.

Stel kritische vragen

Voordat je een traject van aankomen ingaat, is het van belang om jezelf een aantal kritische vragen te gaan stellen. We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet:

– Hoe wil ik tijdens een wedstrijd profiteren van extra gewicht?
– Hoeveel kg wil ik aankomen?
– Binnen welk termijn wil ik dit gewicht behalen?
– Hoeveel calorieën moet ik op dagelijkse basis (extra) eten?
– Hoe vaak per week moet ik (extra) krachttraining doen?
– Wat moet ik doen als ik té veel aankom?

2 sleutelfactoren

Spelers die extreem mager zijn of gewoonweg weinig spiermassa hebben, kunnen baat hebben bij het aankomen in gewicht. Hierbij zijn twee factoren van extreem belang: voeding & krachttraining.

Je zal in je voedingspatroon een calorieoverschot moeten creëren om in gewicht aan te komen. Hierbij is het belangrijk om de juiste voeding tot je te nemen. Wanneer je namelijk met ongezonde voeding aankomt, loop je een gezondheidsrisico’s en bestaat er een kans dat je té veel aankomt.

Daarnaast is krachttraining van essentieel belang. Met name het goed en frequent uitvoeren van de juiste compoundoefeningen kan je helpen op een goede manier in spiermassa aan te komen.

Potentiële voordelen

Wanneer je over meer functioneel spiermassa beschikt, word je:

– Sterker in duels
– Sneller en explosiever
– Minder blessuregevoelig

Echter haal je hier niet automatisch je voordeel uit. Om bijv. sneller te worden, zul je de juiste oefeningen moeten doen om op dit vlak ook echt resultaat te boeken. Plyometrische oefeningen spelen hier een belangrijke rol in. Het e-book Snelheid & Explosiviteit kan je hier goed bij helpen.

Om sterker te worden in duels, is het tevens van belang om naast krachttraining ook explosieve oefeningen te doen voor zowel het onder- als bovenlichaam. Dit verbetert tevens je blessuregevoeligheid omdat je spieren meer kunnen verdragen en sneller herstellen tijdens en na de wedstrijd.

Raadpleeg een coach

Zoals eerder in dit artikel aangegeven, is het extreem belangrijk dat je weet wat je doet. Om risico’s op overgewicht te voorkomen, moet je een strak voedings- en trainingsschema samenstellen.

Onze coaches kunnen je helpen bij het opstellen van een voedings- en/of trainingsschema op maat. Zodra je een schema bij ons aanvraagt, vul je een vragenlijst is en gaan wij o.b.v. de antwoorden aan de slag met jouw persoonlijke schema.


Wil je persoonlijk geholpen worden met het opstellen van een schema op maat? Dan kunnen wij je helpen met een voetbalspecifiek schema. Klik op de afbeelding hieronder voor meer informatie!

Poll

Haal jij voor jouw gevoel het maximale uit je talent?
Ja Nee
Ja: 5942 stemmen Nee: 8079 stemmen