Als voetballer heb je zelf in principe veel invloed over de status van je fysieke gesteld. Als je een blessurevrij lichaam hebt, kun je jezelf d.m.v. intensieve trainingen conditioneel verbeteren. Echter blijven er ook veel zaken over waar je geen invloed op hebt. Lengte is hier een voorbeeld van.

Maar hoe kun je je lengte-verschil met andere voetballers het best compenseren? Hoe kun je als 'kleine' voetballer het beste opboxen tegen langere voetballers?

1. Werk aan je voetbalintelligentie

Voetballers als Pirlo, Modric en Iniesta zijn hier een mooi voorbeeld van. Ze lezen het spelletje als de beste. Als jij snel kunt handelen, inzicht hebt en daardoor continue weet waar de ruimtes liggen, zal jouw lengte weinig invloed hebben op je spel.

2. Verbeter je sprongkracht

Om luchtduels te winnen, zul je hoog moeten kunnen springen. Helemaal als je niet zo lang bent. Je sprongkracht kun je verbeteren door regelmatig explosieve oefeningen te doen zoals Squat Jumps, Box Jumps en algemene beenspieroefeningen zoals Squaten en Legpress.

3. Train je snelheid

Wanneer je niet lang bent, kun je er veel profijt aan hebben als je snel bent. Snelle voetballers zijn vaak behendig en moeilijk bij te benen. Probeer dus sneller en explosiever te worden op de eerste meters door regelmatig hierop te trainen. Met het trainingsprogramma SPEED kun je individueel veel vooruitgang boeken op dit onderdeel.

4. Train je zwakke been

Voetballers als Wesley Sneijder lieten hiermee al zien waardevol te zijn voor hun team. Tweebenige spelers hebben minder tijd nodig om de bal onder controle te krijgen en kunnen daardoor makkelijker hun tegenstanders te snel af zijn en sneller op doel schieten.

5. Vergroot je aandeel in standaardsituaties

In verdedigend opzicht kunnen sprongkracht en duelkracht een positief effect geven aan je aandeel in standaardsituaties. In aanvallend opzicht kun je bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid nemen voor de corners en de vrije ballen. Hierbij is traptechniek een belangrijk onderdeel.