De temperaturen gaan omlaag, de zon gaat wat zich minder vaak laten zien, de dagen worden korten. We kunnen inmiddels wel merken dat de herfst eraan begint te komen. Ook als voetballer zul je hier rekening mee moeten houden.

In de basisregels geldt natuurlijk dat je je nooit te veel moet laten beïnvloeden door externe factoren. Weer of geen weer, je moet altijd 100% geven. Toch willen we je een paar tips geven om rekening mee te houden deze winter.

1. Wees flexibel

Met name je individuele trainingen kun je makkelijk aanpassen aan het weer. Zorg dat je dit wekelijks goed in je schema zet. Het makkelijkste excuus dat je jezelf kunt geven is namelijk door niet te gaan trainen omdat het regent of hard waait. Zorg dat je daarom altijd een goed alternatief hebt door bijv. in de gym te trainen of flexibel te zijn in je trainingstijden.

2. Goede trainingskleding

Het wordt kouder, dus dat betekent dat je je warmer moet gaan aankleden. Een thermoshirt- en legging kan bij lage(re) temperaturen extra goed werken om je doorbloeding te verbeteren. Zorg dus dat dit in ieder geval in je kledingkast ligt zodat je optimaal voorbereid bent.

3. Een goede warming-up

Een warming-up is altijd belangrijk. Maar met name in de herfst zul je extra aandacht moeten besteden aan een goede warming-up. Je bent namelijk gewend dat je lichaamstemperatuur makkelijk verhoogt in de zomer en je doorbloeding sneller actief is. Maar zodra het wat kouder wordt duurt het gewoonweg iets langer. Neem daarom je warming-up serieus. Uit de video hieronder kun je inspiratie halen over welke oefeningen je allemaal in je warming-up kunt verwerken.

4. Functionele krachttraining

Vanuit diverse data is gebleken dat er in de herfst en in de winter meer spierblessures ontstaan dan in de zomer en lente. Een manier om de kans om spierblessures te verkleinen is door vaker naar de sportschool te gaan en je spieren sterker te maken. Hierdoor worden je spieren weerbaarder en kunnen ze makkelijker tegen een stootje.

5. Laat je masseren voor de training

Koude weersomstandigheden en nat weer kan ervoor zorgen dat je spieren wat stijver gaan aanvoelen. Door je te laten masseren kun je je doorbloeding in je spieren verbeteren en eventuele verknopingen laten verwijderen. Foam rollen is tevens een manier om dit probleem op te lossen. Ook een massagegun kan een prima alternatief zijn.