Voor iedere voetballer is het belangrijk om overzicht te hebben. Overzicht zorgt voor rust, een betere spelverdeling, sneller spel en leidt uiteindelijk tot betere teamresultaten. Kortom, overzicht is een essentieel onderdeel.

Sommigen voetballers denken dat het hebben overzicht iets is wat moeilijk te trainen is. Dat is misschien ook wel een beetje zo. Maar als je de juiste handvatten hebt om hiermee aan de slag te gaan, kun je al flink wat progressie boeken. We hebben daarom vier korte, maar praktische tips samengesteld die kunt toepassen om aan je overzicht te werken.

1. Train je oog-voet coördinatie

Zorg dat je een goede oog- voetcoördinatie hebt. Je moet kunnen dribbelen met de bal, zonder naar de bal te kijken. Hierdoor heb je continue overzicht en zie je precies wat er gebeurd in het veld. Je kunt dit al simpelweg gaan trainen door dribbeloefeningen te doen en continue naar voren te kijken.

2. Een goede vooractie

Een explosieve vooractie is belangrijk om een kleine voorsprong te creëren op je directe tegenstander. Dit geeft je wat extra tijd om makkelijker weg te draaien bij je tegenstander en te kijken waar je de bal naar toe kunt verplaatsen.

Dit bericht bekijken op Instagram

Victoria sufrida pero muy importante. Queda rematar en el Bernabéu! Vamos 💪🏻⚽ #UCL #HalaMadrid

Een bericht gedeeld door Luka Modric (@lukamodric10) op

3. Een soepele balbehandeling

Om beter overzicht te krijgen, is een goede balbehandeling essentieel. Wanneer je vanaf je eerste aanname alleen maar bezig bent met het onder controle krijgen van de bal, verlies je tijd. Deze kostbare milliseconden heb je echter nodig om overzicht te bewaren. Train dus regelmatig je balbehandeling.

4. Gebruik logica

Overzicht bewaren betekent weten waar de ruimtes liggen. Meestal liggen de 'ruimtes' aan de andere kant van het veld. Wanneer jij als linksback de bal hebt, kantelt de tegenstander naar jouw kant. Dit betekent dat er ruimtes vrij komen bij de rechtsback. En dit geldt voor iedere positie. Met een simpele crosspass kun je de bal dus al gelijk naar de ruimtes verplaatsen.