Wanneer je 16 jaar oud wordt kunnen er bij de grote voetbaltalenten veel zaken plotseling veranderen in hun leven. Of je nu bij een amateurclub speelt of bij een BVO, je zal vanaf deze leeftijd 100% gefocust moeten zijn om succesvol te worden in de voetballerij.

Sommige voetballers krijgen bijvoorbeeld vanaf hun zestiende al een contract voorgeschoteld. Vanaf dat moment is het belangrijk om de juiste mensen om je heen te hebben. Je zal namelijk te maken krijgen met een hoop zaken waar je goed over na moet denken. Hieronder leggen we uit welke zaken risicovol zijn in de leeftijdscategorie 16 t/m 21 jaar oud.

1. Geld

Als je nog geen 21 jaar oud bent, moet je niet blind gaan staren op geld. Laat je niet verleiden door bizarre contracten in het buitenland. Het is vaak verstandiger om geduldig te wachten op je Eredivisie-debuut en vervolgens een aantal jaar hier te rijpen. Topclubs als Chelsea contracteren bijv. jaarlijks tientallen talenten, maar slechtst een zeer klein percentage van deze talenten breekt uiteindelijk door in het eerste elftal.

2. Vrouwen

Wanneer je een beetje populair begint te worden of wat meer geld gaat verdienen, zul je merken dat er opeens een hoop dames in jou ‘geïnteresseerd’ zijn. Veel dames zijn echter meer uit op je geld of je populariteit, dan dat zij jou als persoon waarderen. Wees dus scherp en laat je niet verleiden door de verkeerde vrouwen.

Dit bericht bekijken op Instagram

Huh? Investeren in mezelf? Waarom dan? De meeste voetballers zijn talentvol. De ene voetballer heeft echter meer talent dan de ander. Het verschil in talent lijkt soms heel groot, maar is vaak in werkelijkhedi helemaal niet zo groot. Het grote verschil wordt hem namelijk gemaakt in de investeringen die jij als talentvolle speler in jezelf maakt. We zien vaak ‘hele grote talenten’ bij grote profclubs opgroeien, maar nooit hun debuut maken in het eerste elftal. En in veel gevallen kelderen ze zo hard naar beneden, dat ze het profvoetbal niet eens halen. Dit gebeurd vaak doordat veel getalenteerde spelers gewoonweg niet de investeringen in zichzelf maken, die ze zouden moeten maken om aan de top te komen. Het is dus essentieel om investeringen te maken op dagelijkse basis. Elke dag is namelijk een kans om in jezelf te investeren. Dit kun je doen door boeken te lezen, voor jezelf te trainen, met een mental coach aan de slag te gaan, goed op je voeding te letten, wedstrijdbeelden van jezelf bekijken en continue van je fouten te leren. Elke dag dat je geen investering in jezelf maakt, is een verloren dag. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 📸 | @soccratesimages

Een bericht gedeeld door Voetballoopbaan.nl (@voetballoopbaan) op

3. Vrienden

Slechte vrienden kunnen je verleiden om verkeerde keuzes te maken in je leven. Kijk goed om je heen en bepaal voor jezelf of je de juiste mensen om je heen hebt. Vrienden moeten je steunen en ervoor zorgen dat je nog beter gaat presteren op het veld. Een vriend die jouw succes alleen maar in de weg wil staan, kun je beter verwijderen uit jouw vriendenkring. Zoals Timothy Fosu-Mensah al eerder aangaf; houd je cirkel klein.

4. Studie

Een profvoetbalcarrière is leuk, maar vergeet niet dat je altijd nog een plan B moet hebben. Wat ga je doen als je een zware blessure oploopt en een lange tijd niet meer kan voetballen? Wat doe je als je op je 25ste plotseling clubloos raakt en niet meer aan de bak komt bij een profclub? Een goede studie is belangrijk om naast je voetbalcarrière in ieder geval nog een plan B te hebben.