Als je in de spits staat, is het belangrijk dat je doelpunten scoort. De productiviteit van een voetbalteam is vaak afhankelijk van een goed scorende spits en daarom zul je als spits er alles aan moeten doen om meer doelpunten te scoren.

Met de onderstaande tips kun je aan je productiviteit werken en je team dit seizoen misschien wel kampioen maken.

1. Werk aan je doelgerichtheid

Wanneer je aan je doelgerichtheid gaat werken, train je bijvoorbeeld op 1-tegen-1 situaties. Bijna iedere doelpoging moet een doelpunt worden. Als je de bal in het 16-meter gebied aangespeeld krijgt, zul je ervoor moeten zorgen dat de bal negen van de tien keer in het doel belandt. Handelingssnelheid speelt hier ook een belangrijke factor in.

2. Train op kopballen

Het is belangrijk dat je in een luchtduel hoog genoeg kunt springen en fysiek sterk genoeg bent om je lichaam in de lucht te gebruiken. Daarnaast moet je een kopbal richting kunnen geven. Dit kun je verbeteren door met name op voorzetten, loopacties en explosiviteit te trainen. Het trainingsprogramma SPEED kan hier een goede bijdrage in leveren.

3. Leer snel weg te draaien bij je tegenstander

Een snelle draai kun je ontwikkelen door je voetenwerk en je aanname goed te trainen. Als je een bal strak aangespeeld krijgt, zul je de bal direct goed moeten aannemen zodat je in één snelle beweging kunt wegdraaien bij je tegenstander. Romelu Lukaku is hier heel goed in. Door zijn lichaam op de juiste manier te gebruiken, weet hij met een slimme truc ruimte te creëren voor een schot met een man in zijn rug.

4. Doe regelmatig krachttraining

Om bij je tegenstander weg te kunnen draaien is het voordelig als je fysiek sterk bent. Kijk maar naar spelers als Zlatan Ibrahimovic en Romelu Lukaku. Zij houden hun lichaam altijd knap tussen de bal en de verdediger en weten zo heel makkelijk weg te draaien richting de goal.

5. Werk aan afstandsschoten buiten de 16

Schoten buiten het strafschopgebied kunnen je productiviteit ver omhoog brengen. Als spits krijg je buiten het strafschopgebied vaak meer ruimte dan binnen het strafschopgebieden, dus daar moet je leren gebruik van te maken. Met ons Forward Membership krijg je maandelijks nieuwe oefeningen er specifiek op zijn gericht om o.a. je afstandsschoten te verbeteren.