Sommige voetballers spelen al vanaf jonge leeftijd bij een profclub en debuteren uiteindelijk via de meest voor de hand liggende route in het eerste elftal. Maar er zijn ook genoeg voetballers die pas op latere leeftijd vanuit een amateurclub de overstap maken naar het profvoetbal.

We kennen natuurlijk allemaal het verhaal van Jamie Vardy die pas op 24-jarige leeftijd profvoetballer werd. Maar ook bij andere clubs spelen er genoeg voetballers die op latere leeftijd hun doorbraak maakten. Wij hebben daarom zes willekeurige voetballers in één overzicht samengesteld die op 'latere leeftijd' de overstap maakten van het amateur- naar het profvoetbal.

Dit bericht bekijken op Instagram

Exactly eight years ago, I scored the winning goal for @liverpoolfc against @mancity in injury time. #memories #liverpool #lfc

Een bericht gedeeld door Dirk Kuyt (@kuyt) op

1. Dirk Kuijt: 18 jaar

Kuijt vertrok op achttienjarige leeftijd van amateurclub Katwijk naar FC Utrecht. Vanuit daar kwam hij via Feyenoord bij het legendarische Liverpool terecht. Na een aantal succesvolle jaren bij Liverpool, kwam hij via het Turkse Fenerbahce weer in de Rotterdamse kuip te spelen.

Dit bericht bekijken op Instagram

Time flies! 10 years to the day since my senior league debut! Maidstone helped make me who I am today 👏🏽 #Throwback #OnThisDay

Een bericht gedeeld door Chris Smalling (@smalling) op

2. Chris Smalling: 19 jaar

Smalling speelde op negentienjarige leeftijd nog bij de Engelse amateurclub Maidstone United en maakte vanuit daar de overstap naar Fulham. Na twee sterke seizoenen bij Fulham, nam Manchester United hem over op 21-jarige leeftijd.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door 🍃 0 7 5 (@brandleykuwas)

3. Brandley Kuwas: 19 jaar

Kuwas speelde op negentienjarige leeftijd nog voor de Zaanse amateurvereniging KFC. Na een goed seizoen in de tweede klasse werd hij gescout door FC Volendam en mocht hij al een maand later zijn debuut maken. Via Excelsior Rotterdam en Heracles Almelo kwam hij uiteindelijk in het Midden-Oosten terecht.

Dit bericht bekijken op Instagram

The day after 💪 #feyenoord #feyaja

Een bericht gedeeld door Jens Toornstra (@jenstoornstra) op

4. Jens Toornstra: 20 jaar

Toornstra groeide op in de jeugdopleiding van TAVV en Alphense Boys. Op 20-jarige leeftijd speelde hij nog in het eerste elftal van Alphense Boys, tot hij in 2009 werd gescout door ADO Den Haag. Na een half jaar goed presteren bij de Haagse club, kreeg hij een profcontract aangeboden voor 2,5 jaar.

Dit bericht bekijken op Instagram

Keep building #kaammoonnnn #coyi #⚒

Een bericht gedeeld door Joe Hart (@joehartofficial) op

5. Joe Hart: 19 jaar

Op zestienjarige leeftijd speelde Joe Hart nog op het vijfde niveau in de Engeland bij Shrewsbury Town FC. Na een succesvol seizoen promoveerde hij met zijn team naar de League Two, oftewel het vierde niveau in Engeland. Drie jaar later, op negentienjarige leeftijd werd Joe Hart verkocht aan Manchester City en maakte hij zijn debuut in de Premier League.  

Dit bericht bekijken op Instagram

⚽💛💙 @fenerbahce

Een bericht gedeeld door Mathieu Valbuena (@mv28_officiel) op

6. Mathieu Valbuena: 22 jaar

Valbuena speelde tot zijn 22ste in het Franse amateurvoetbal (vijfde en derde divisie) en maakte na een aantal sterke seizoen een toptransfer naar Olympique Marseille. Via Dinamo Moskou, Olympique Lyon en Fenerbahce kwam hij uiteindelijk van Olympiakos Piraeus terecht.